Sådan bevarer du dit tag over hovedet

Er du midt i en gennemrenovering af et ældre hus, har du helt sikkert mange overvejelser omkring taget og tagets tilstand. Alt afhængig af husets alder og tagets alder, kan der være brug for store ændringer eller endda helt nye konstruktioner. Men før du tager en forhastet beslutning, er der visse ting, som er gode at vide om, hvordan man sikre sig det bedst mulige tag over hovedet- uden det koster en formue.

Få det undersøgt, før du piller det ned

Vidste du, at det er muligt at få et gratis tagtjek? Et sådant tjek indebærer en vurdering af, hvilken stand husets tag er i, og hvor mange år, det vil kunne holde endnu- hvis det har flere år tilbage. Dette kan også føre til en vurdering af, hvad der kunne være den bedste løsning for dig. Det er selvfølgelig meget relevant, hvis du er i gang med en gennemgribende renovering. En ekspert vil komme med sit bedste bud på, hvad der vil være den mest optimale løsning for dig. Dette kan være alt fra små reparationer til en stor udskiftning, men sidstnævnte vil altid kun komme på tale, hvis det bedst kan betale sig, og det kan det i visse tilfælde. I andre, kan en grundig renovering klare mosten. For eksempel med rensning og maling af taget.

Hvad kan du selv gøre?

Der er mange ting, man selv kan gøre for at vedligeholde sit tag bedst muligt. Dette kræver ikke en taglægger uddannelse, men blot viden om, hvad der har betydning for tagets holdbarhed. Det er altid en god idé at holde øje med belægninger. Er der mos eller alger på dit tag, som fuglene ikke synes at fjerne, kan du gøre det til en årlig aktivitet at komme dem til livs. Når du så er oppe på stigen, vil du have et godt overblik over, hvis der skulle være sket nogle ændringer siden sidst. Det kan være en løs tagsten eller tætningsbåndet, der skal udskiftes. Generelt skal samlinger eller eventuelle tidligere dækninger tjekkes af og til, så man er sikker på, at de holder tæt og holder ved. Endelig; og også meget vigtigt, skal du huske at rense tagrender flere gange årligt, så vandet kan løbe af taget og ned via afløbet. Fjern blade, mos og andet snavs, så der ikke opstår dæmninger, der hindrer vandet på dets rejse. Så har du gjort dit.