Bliv klogere på svejsning

Mand som svejser

Er du vild med gør det selv-projekter, og er du god til at arbejde med dine hænder? Så vil du sikkert på et tidspunkt støde på et projekt, hvor svejsning indgår. Men har du aldrig nogensinde haft et svejseværk i hånden? Det bør du ikke lade dig afskrække af. Det er nemlig slet ikke så svært at svejse, som du måske går og tror. 

Hvad gør en svejser?

En svejser eller et svejseværk hjælper med at forene eller smelte flere emner sammen. Dette sker ved hjælp af varme og/eller kompression på en sådan måde, at de emner, du gerne vil have sat sammen, danner en ubrudt enhed. 

Når det kommer til svejsning, er det typisk en lysbue, der bliver brugt som varmekilde. Denne lysbue bliver skabt ved hjælp af elektriciteten fra svejsestrømkilden. Dog findes der mange forskellige svejsemaskiner i flere forskellige prisklasser.

Er der forskel på MIG- og MAG-svejsning?

Der er forskel på MIG- og MAG-svejsning. Forkortelsen MIG står for ”Metal inert gas”, mens forkortelsen MAG står for ”Metal active gas”. 

Ved MIG-svejsning anvendes der altså en inaktiv beskyttelsesgas, der på ingen måde deltager i selve svejseprocessen. Anvendes der derimod MAG-svejsning, bliver der udviklet en aktiv beskyttelsesgas, som indgår i svejseprocessen.

Hvilke metaller kan bruges ved MIG- og MAG-svejsning?

MIG- eller MAG-svejsning bliver hovedsageligt brugt, når der er tale om følgende metaller:

  • Aluminium
  • Almindeligt blødt stål
  • Kobber og kobberlegeringer
  • Rustfast stål

Husk at anvende både svejsehandsker og en svejsehjelm, hvis du skal i gang med at svejse eksempelvis dit eget bålfad eller en specialfremstillet grill.