Hvilken slags belysning skal du have i dit hjem

Belysning har mange forskellige egenskaber og formål. Der er både lyd i forbindelse med æstetikken og stemning samt det praktiske aspekt af belysningen, da vi jo må have lys til at foretage os vores forehavende i vores hjem. Derfor er der her nogle overvejelser du kan gøre dig for bedst at imødekomme dit og dit hjems belysningsbehov.

Æstetik og stemningslys

Med æstetik refereres der både til lampens ydre design, den type lys den bidrager med og hvordan det har betydning for stemningen i rummet. Har du for eksempel et meget hvidt lys i din stue, kan der måske opstå en diskontinuerlig æstetik, hvis din yderligere indretning fremmer en mere hyggelig og afslappet stemning, som højthængende hvidt lys, kan have svært ved at medvirke til at bibeholde. I den situation kan det måske virke bedre med et mere afslappet lys, der hvor der er behov for det i rummet – hvis du eventuelt har et strikkehjørne i stuen kan det give mening af have en lampe i den sammenhæng. Ved spisebordet vil der i modsætning til stuen, derimod være fortsæt for god belysning. Ikke nødvendigvis kraftig belysning, men god jævn belysning til, at vi kan spise afslappet. Her kan ph pendel måske være ideelle, da det netop er overhængende og dermed kan give et jævnt lys over bordet, samtidig med at det er en æstetisk lampe, der kan passe godt med den yderlige indretning i mange hjem.

Praktikalitet

I rum der har et større praktisk og funktionelt formål, er det måske i højere grad vigtigt med god belysning frem for æstetisk belysning. Det kan for eksempel være på badeværelset og køkkenet, hvor det er essentielt for de fleste at have en god og gennemtrængende belysning. Det kan forringe den vigtige funktion af rummet, hvis belysning ikke er på plads eller ikke er tilstrækkelig nok i hele rummet.