Hvad sker der når man sover?

Når vi sover, går kroppen i en slags hvilemodus. Vi bevæger os ikke, og vi har ikke så meget energi. Alligevel er det vigtigt for vores sundhed, at vi sover ordentligt hver nat. I denne artikel fortæller vi om, hvad der sker når man sover, og hvor vigtigt det er for os at få nok søvn.

 

I løbet af søvnen gennemgår hjernen forskellige faser, som hver har deres egen funktion. I den dybe, delta-fase er hjerneaktiviteten lavest og kroppen er mest afslappet. Det er her, at kroppen har mulighed for at reparere sig selv og genopbygge celler.

 

Der er fem forskellige faser, man går igennem, når man sover:

 

  1. Den indledende, lette søvnfase er den fase, hvor man falder i søvn. I denne fase er kroppen meget afslappet, og man bevæger sig ikke meget.

 

  1. Den dybe, delta-fase er den fase, hvor man sover allermest dybt. I denne fase er hjerneaktiviteten lavest, og kroppen er mest afslappet.

 

  1. Den REM-fase er den fase, hvor vi drømmer. I denne fase er hjerneaktiviteten højest, og kroppen bevæger sig mest.

 

  1. Den tredje søvnfase er en mellemliggende fase, der blandt andet gør os til at sove mere roligt.

 

  1. Den sidste søvnfase er en lettelse-fase, hvor vi vågner lidt op igen.

 

Søvn hjælper også med at regulere vores humør, opmærksomhed og kognitive evner. Mangel på søvn kan forårsage symptomer som træthed, irritabilitet og problemløsningsproblemer. Det kan endda have en negativ indvirkning på vores hukommelse og fysisk helbred.

 

Der er også en sammenhæng mellem søvn og vores immunforsvar. Forskning viser, at mangel på søvn kan forringe kroppens evne til at bekæmpe sygdomme. Så hvad kan vi gøre for at sove bedre?

Sådan får du en bedre nattesøvn

Der er en masse tips og tricks til at få en bedre nattesøvn, men hvis du er en af dem som har prøvet alt, skal du overveje at købe en tyngdedyne. Den hjælper dig med at slappe af, reducerer stress og giver dig en god nattesøvn. Du kan være heldig at finde de bedste tilbud på tyngdedyner hos tyngdedyne.dk.

 

Så næste gang du føler trang til at skippe en god nats søvn for at få mere tid, skal du måske overveje de mange fordele ved at få din daglige dosis af søvn. Det kan hjælpe dig med at opretholde en god fysisk og mental sundhed. Husk, at alle har forskellige søvnbehov – men generelt anbefales 7-9 timers søvn hver nat for voksne. Så tag dig tid til at slappe af og sove ordentligt, så du kan være i topform dagen efter.