Hvad i alverden er PU-skum?

Uanset om du før har hørt om såkaldt ”PU”-skum eller ej, kan det være, at du nu sidder og er blevet lidt nysgerrig. For skummet med det fulde navn ”polyurethanskum” har faktisk en række anvendelsesmuligheder, som man ikke umiddelbart vil komme til at tænke på. I denne lille artikel giver vi nogle bud på smarte anvendelser af det smarte skum. Men først lige et lynkursus i, hvad det overhovedet er for noget.

Materialets egenskaber

PU-skum udmærker sig ved at være meget fleksibelt, så det ikke knækker, når du bøjer f.eks. en skumplade lavet af materialet. Derudover er det blødt, så hvis du lægger dig på sådan en af de føromtalte skumplader, vil du nok ligge ret godt (hvis det altså ikke er en virkelig tynd skumplade, du forsøger at lægge dig på), og det er desuden så formstabilt, at uanset hvor meget du vejer, vil det ”springe” tilbage til den oprindelige facon nærmest øjeblikkeligt. Det er altså ikke memory foam. Det indeholder desuden ikke nogen farlige stoffer.

Anvendelser i hjemmet

Udover forskellige industrielle anvendelser er PU-skum også relevant i en hverdags-/boligsammenhæng for lægfolk, der hverken er materialeingeniører eller arbejder i industri. For materialets blødhed og andre gode egenskaber gør det meget velegnet til madrasser, som kan tilpasses og skæres i lige præcis den form, der ønskes. Undertegnede har selv sovet på en speciallavet, betrukket madras i PU-skum i flere år.

På samme måde er skummet også velegnet at have i møbler – f.eks. kan et tyndt lag PU-skum på sædet af en stol under betrækket gøre en stor forskel for komforten, uden det fylder så meget. Fordi skummet primært består af luftlommer, har det også gode isolerende egenskaber og kan bruges i mange forskellige sammenhænge som isolerende materiale. Og så kradser det heldigvis ikke så meget som visse andre isoleringsmaterialer på markedet.