Tips: Sådan får du et godt indeklima

Hvordan får du et godt indeklima? God udluftning, naturlig belysning og en temperatur, der hverken er for kold eller for varm. Om vinteren kan det godt være svært at gå en balancegang mellem disse tre faktorer. Det er jo svært at lufte ordentligt ud og samtidig have en komfortabel temperatur, når det er iskoldt ude. Og naturlig belysning er kun godt, i det omfang det ikke får lov at blænde jer helt.

Rens ud i luften med et ventilationsanlæg

Har du reelt noget at gøre brug af, hvis du ønsker et godt indeklima, selv når vejret, sæsonen eller sollysets indfaldsvinkel ikke er, som det ideelt burde være? Lad os starte med at se på udluftningen, for her har du et alternativ til at åbne et vindue, og det hedder ventilationsanlæg. Sådan et anlæg er dyrt at erhverve og er heller ikke gratis i drift, men de sørger for, brugt luft erstattes med ny luft.

Husk filterskift i et ventilationsanlæg

Ved ventilationsanlæg skal du huske, at filteret skal skiftes en gang imellem – hvor ofte vil afhænge dels af anlægget, dels af de filtre, du bruger. Dog er det forholdsvist let at finde billige filtre på nettet, og det er blevet endnu nemmere i takt med udviklingen inden for 3D-printning, hvor rammerne til filtrene nu kan masseproduceres. Fx er det nemt at finde gunstige tilbud på et Vent-Axia filter online.

Skab en belysning, der holder dig vågen og produktiv

Hvad så med den naturlige belysning? Du er ikke herre over solen og kan heller ikke blive det, så når du ønsker belysning, der gør jer i hjemmet mere friske, må du på jagt efter kunstig belysning, og her er det oplagt at finde LED-belysning. LED-teknologi kan nemlig give dig et væld af forskellige farver lys, og du skal på jagt efter lys, hvis lystemperatur er på 4000K (kelvin), hvilket sådan ca. er hvidt lys.

Bland ikke forskellige farver lys

LED-lys kan du få i form af fx lyspaneler eller spotlys. Vigtigt er det, at hvis du vælger at introducere nye lyskilder i dit hjem eller din virksomhed, så sørg for, at de ikke clasher med de lysløsninger, som du gør brug af nu. Det ser slet ikke godt ud, når det gullige lys fra en gammeldags glødepære får lov at blande sig med det meget klare, kølige lys fra LED-lamper, der har en lysfarve på 4000-6000 kelvin.

Hvad med en supplerende varmeløsning til hjem eller kontor?

Godt, så nåede vi til temperatur – eller: Egentlig kan et airconditionanlæg eller klimaanlæg også tage hånd om dit behov for varme eller kulde, så har du valgt at smide penge efter sådan ét til hjem eller virksomhed, er der nok ikke behov for så meget mere. Men vil du gerne spare penge på varme, kan du evt. overveje at få en varmepumpe, der sætter varme fra den udendørs luft i omløb i en bygning.

Sådan en pumpe tjener sig ind igen over nogle år, og jo dyrere varme bliver, jo hurtigere går det.