Sådan får du et sundt indeklima

Et godt indeklima er sindssygt vigtigt at være opmærksom på, fordi det er vigtigt for vores sundhed på mange måder. Et usundt indeklima kan have en stor effekt på både nattesøvn og vores generelle velbefindende.

Støv, stearinlys, fugt, rengøringsmidler og dårlige temperaturer er alt sammen med til at påvirke den luft, som vi lever og ånder i. Hvis luften er tung, kan du opleve at have større tendens til hovedpine og dårlig søvn.

Det er vigtigt at prioritere dette i sit hjem, men tænker du også over, om indeklimaet på dit arbejde lever op til kravene for sundt indeklima? Man bruger meget tid på sit arbejde, hvorfor et sundt indeklima her er lige så vigtigt som i hjemmet.

Er du i tvivl, om indeklimaet i dit hjem eller på dit arbejde er sundt eller ej, så klik her og få rådgivning til en sundere og mere sikker arbejdsplads.

Hvad du kan gøre for at øge det sunde indeklima

  • Luft ud med gennemtræk. 3 gange dagligt i 5-10 minutter. Dette kan man ofte glemme, specielt når det er koldt udenfor – men prioriter udluftning lige meget hvad. På den måde sørger du også for en bedre luftcirkulation og fjerner dårlig luft samt skadelige partikler.

  • Hold en god rumtemperatur. En god indendørs temperatur er på omkring 20 til 23 grader. Er du mere til at sove i et køligere rum, så udluft lidt mere i dit soveværelse.

  • Emhætte ved madlavning. Den tunge lugt fra madlavningen, kan hurtigt sætte sig i luften. Lad gerne emhætten køre 10 minutter efter madlavningen for at rense helt ud. Faktisk er madlavning som bagning, kogning og stegning en af de største syndere, når det kommer til usundt indeklima.

  • Støvsugning og rengøring ofte. Det er vigtigt at komme af med støv og snavs, og derfor er jævnlig rengøring afgørende for et sundt indeklima. Husk også at komme ind under sengen, sofaen og andre steder, som man let kan glemme.

  • Tør ikke vasketøj indenfor. Luftfugtigheden bliver højere ved at tørre vasketøjet indendørs, og du kan sagtens tørre tøj udenfor året rundt. Hvis det sner eller regner kan du tage tørretumbleren i brug.

  • Minimer brugen af stearinlys. Hvis du kan droppe det helt, så gør det. Stearinlys afgiver nemlig mange dårlige partikler – faktisk flere end en trafikeret vej, hvilket kan skade lungerne. Luft ud efter brug af stearinlys – eller tag i stedet elektrisk lys i brug.