Bliv klogere på forskellige varmepumper

Kender du ret meget til varmepumper? Det er nok de færreste, der kan svare ja, med mindre de selv arbejder i branchen, eller hvis de måske allerede har en installeret i forvejen. Men måske du har hørt nok om det til, at du er begyndt at overveje det som en reel mulighed. Der er flere forskellige fordele ved at vælge en varmepumpe. Her er der både tale om noget rent økonomisk, men også klimamæssigt.

miljøvenlig opvarmning med en varmepumpe. Her er tale om vedvarende energi, der udnytter det, du allerede har i og omkring dit hus og trækker varmen ud af enten jorden eller luften, så den kan udnyttes. Det er noget af det, der kan betale sig i det lange løb, hvor det må formodes, at fossile energikilder langsomt bliver mere og mere udfaset. Det er ikke sikkert, du er helt med på, hvad de enkelte varmepumper kan, så herunder giver vi dig et kort overblik over de enkelte typer.

Forskellige slags varmepumper

Den mest effektive type af varmepumpe er en jordvarmepumpe. Her bliver der lagt slanger i jorden, der kan udnytte den varmeenergi, der er i de øverste lag af jorden. Det kan godt være en lidt omfattende proces og kræver, at du er klar på at investere i projektet, men i længden kan det virkelig betale sig. Her skal du være opmærksom på, at der er krav til størrelsen på grunden.

En luft til luft-varmepumpe udnytter den varme, der er i luften udenfor. Den fungerer bedst til mindre boliger eller sommerhuset, hvor den til gengæld er meget effektiv.

Der findes desuden en luft til vand-varmepumpe, der ligeledes udnytter varmen i luften, men modsat luft til luft-pumpen sørger denne for, at både vand og luft i hjemmet varmes op, ligesom den fungerer til større huse end luft til luft-pumpen kan klare.