Undgå dumme fejl når haven skal ordnes

Haven er et pragtfuldt sted at være, når solen skinner og blomsterne er sprunget ud i deres sande pragt, og danskerne er vilde med at bruge timevis i haven, så den fremstår fantastisk. Men desværre er der mange, som ubevidst kommer til at lave en del fejl, der enten kan forvolde en del frustrationer eller endda skade ens have.

 

Det er derfor en god ide at overveje, hvad man kan gøre bedre, så ens have får de bedst mulige omstændigheder for at vokse og tage sig ud fra sin bedste side. Her er der samlet 5 gode råd, til når turen går i haven

 

Fejl nr. 1: Vinterens frost får lov at hærge

 

En af de største fejl, som haveejere kan begå, når vinterens kulde sætter ind, er at lade haven stå til. Det kan være fristende at smide haveredskaberne i det øjeblik, hvor frosten sætter ind, men havearbejdet stopper ikke, bare fordi temperaturen falder. Frosten kan nemlig skade både planter og træer, for det er ikke alle planter, som er egnet Danmarks klima.

 

Derfor er det utrolig vigtigt at tildække de planter, som ikke kan tåle kulden. Det kan gøres med det såkaldte skyggevæv, der er et tyndt stykke stof, som heldigvis findes på planteskoler og ved de fleste danske byggemarkeder. Det sørger for, at frosten ikke dræber dele eller hele planten.

 

Fejl nr. 2: Haven får lov at stå hen

 

En anden fejl, som rigtig mange mennesker laver i haven, når vinteren sætter ind, er at lade haven stå til. Når det bliver koldere og koldere, så er der færre mennesker, som har lyst til at stå i timevis ude i haven, og det betyder ofte, at haven glemmes.

 

Oftest betyder det, at blade og døde planter samler sig i bedene, men det kan også betyde, at man glemmer at fliserense og imprægnere ens havefliser. Det kan have store konsekvenser for ens haveflisers ve og vel.

 

Når havefliserne ikke renses og imprægneres gennem vinterens kolde og våde måneder, så bliver de mindre modstandsdygtige overfor mos og alger, og det kan langsomt men sikkert ødelægge fliserne.

 

Fejl nr. 3: Projekter påbegyndes for sent

 

Når dagene begynder at blive længere, så kommer rigtig mange danske haveejere på mange gode ideer, som de ønsker at forbedre deres have med. Det kan være alt fra anlægningen af en ny terrasse eller bed til fældningen af træer.

 

Men for rigtig mange haveejere, så bliver foråret pludselig også en meget travl tid, for ofte påbegyndes disse velmente projekter for sent, og det kan give problemer i den lange bane. Pludselig kan man nemlig risikere at stå med et projekt, der ikke er blevet gjort færdigt før den næste store fest.

 

Derfor er det en rigtig god ide, at man tidligt går i gang med planlægningen af nye projekter, så de kan udføres i god tid. Det mindsker risikoen for genveje og lappeløsninger.

 

Fejl nr. 4: Træerne beskæres på det forkerte tidspunkt

 

Når folk begynder at gå i haven igen, så er en af de helt store opgave ofte at beskære træer og busker. Ofte tager denne beskæring dog overhånd, og alting bliver beskåret på samme tid. Det er dog ikke det bedste valg at tage, for forskellige træer og busker har også brug for beskæring på forskellige tidspunkter af året for at maksimere vækst og vækstmuligheder. Beskærer man på det forkerte tidspunkt, så risikerer man, at plantens vækst lider. Derfor er det en rigtig god ide lige at tjekke, hvornår ens planter og træer nyder bedst af en god beskæring.

 

Fejl nr. 5: Planlægningen halter

 

Når det gælder den perfekte have, så er der brug en del planlægning, og det er ofte denne, der glemmes, når foråret banker på døren. Det kan nemlig være fristende straks at køre ned til planteskolen og fylde bilen med fantastiske buske, træer og blomster, så snart den første forårssol viser sig på himlen.

 

Men planlægger man ikke denne indsprøjtning af friske planter til haven, så får man meget hurtigt en rodet have. Det kan gøre haven uoverskuelig, men det er heldigvis et nemt problem at løse, hvis bare man sørger for at planlægge ens bede en smule.